Årets bråkigaste kvinna 2020
december 4, 2020

Den 10 december lämnar Karin Lindahl med Indiska över titeln Årets Bråkigaste Kvinna som hon har galant burit under året till en ny bråkig kvinna och snart vet vi vem hon är. 

Jag älskar denna viktiga utmärkelse skapad av Anna Bråkenhielm och jag tror även journalisten Jan Wifstrand hade ett finger med i spelet.

Jag hade sneglat på ”Årets Bråkigaste”-listan i tidningen PassionForBusiness i många år och tänkt att en dag skall även jag finnas bland de där fantastiska kvinnorna som genom sitt bråk verkligen lyckas göra skillnad. 2009 fick jag ett samtal av chefredaktör Åsa Mattsson som frågade om jag ville vara med på listan. Vilken fråga tänkte jag; ”– Klart jag vill, vem skulle inte vilja det!”

Åsa Mattsson berättade att det faktiskt inte var alla som vågade vara med på listan och att en del nominerade tackat – Nej!, just därför att listan heter Årets bråkigaste Kvinna. Det var ju just det jag älskade, att man skall våga vara bråkig, att man skall våga sticka ut, stå på sig, inte vika ned sig, framför allt inte som kvinna.

Det är så många som inte vågar och jag tror verkligen på att om vi skall göra skillnad så måste fler våga och då måste vi som orkar bana väg för dem som inte vågar och ge dem bråkkraft.

Jag kom inte bara med på listan, några dagar senare ringde chefredaktören Åsa Mattsson igen. Hon sa att jag var överst på listan och utmärkelsen ÅretsBråkigasteKvinna gick detta år till mig. Jag visste inte riktigt om jag förstått rätt. Detta var första gången jag var med på någon lista och definitivt första gången jag blev uppmärksammad överhuvudtaget för det arbete jag gjort. När man har bråkat med en av världens dåtida starkaste fackföreningar, som jag gjort, då är man van att mest få väldigt mycket skit, ingen hjälp, och att stå ganska ensam när snålblåsten viner, i alla fall som entreprenör.

Jag var oerhört stolt att allt slit och bråk för att förändra byggsektorn äntligen gav ett erkännande. Det är den första utmärkelsen jag fått och därför är utmärkelsen så viktig för mig.

Men det som är viktigast och det som gör att 17 nätverket, tagit över utmärkelsen är att den uppmuntrar fler kvinnor att våga säga ifrån, våga vara obekväma, för hur skall vi annars lyckas förändra världen?

 Ordet Bråkig är en symbol för att stå upp för sig själv och det man tror på, inte vika ned sig utan kräva sin rätt. Vi vill att fler kvinnor skall våga göra det och få bära titeln ”Årets Bråkigaste Kvinna”

Jessica Löfström, tidigare stolt bärare av titeln Årets Bråkigaste Kvinna och initiativtagare 17 nätverket 

Senaste inläggen

Share This